ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ

Παιδοδοντία

Tα πρώτα παιδικά δόντια (νεογιλά) έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς εξασφαλίζουν τη μάσηση και την ομιλία, συμβάλλουν στη σωστή διάπλαση των γνάθων και του προσώπου και καθοδηγούν την ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Προβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως η τερηδόνα, οι τραυματισμοί και τα αποστήματα, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μόνιμων δοντιών αλλά και γενικότερα την υγεία του παιδιού, γεγονός που καθιστά αναγκαίο το να εδραιώνονται από νωρίς καλές συνήθειες!

Κατά την πρώτη επίσκεψη γίνεται η ενημέρωση των γονέων σχετικά με την διάπλαση και ανατολή των δοντιών, την διατροφή, την υγιεινή του στόματος, διάφορες συνήθειες (όπως είναι η πιπίλα) καθώς και τις πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις τραυματισμού των δοντιών. Η εξέταση είναι σύντομη αλλά ουσιαστική ώστε να εξοικειωθούν με το χώρο του οδοντιατρείου.

Η φροντίδα των δοντιών στο σπίτι ξεκινά νωρίς, καθαρίζοντας τα δόντια του μωρού με μία καθαρή υγρή γάζα μετά από κάθε γεύμα. Αργότερα, ξεκινά το βούρτσισμα των δοντιών με μία μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου. Περίπου μέχρι την ηλικία των επτά ετών ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών θα πρέπει να γίνεται από τους γονείς καθώς τα παιδιά δεν έχουν αποτελεσματική δεξιότητα.

Οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις συντελούν ώστε το παιδί να έχει δόντια υγιή και ελεύθερα από τερηδόνα και ουλίτιδα. Aξιολόγoυνται οι αλλαγές που μπορεί να παρουσιαστούν στο στόμα του παιδιού, ενώ αναγνωρίζονται εγκαίρως πιθανά ορθοδοντικά προβλήματα.

Τα υγιή δόντια συμβάλλουν στην καλή ποιότητα ζωής του παιδιού καθώς και στο να χαμογελά με αυτοπεποίθηση. Ο φόβος της επίσκεψης στον οδοντίατρο, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και η ελλιπής στοματική υγιεινή μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την στοματική υγεία μετά την ενηλικίωση και για το υπόλοιπο της ζωής του.

elGreek
en_GBEnglish elGreek
Μετάβαση στο περιεχόμενο